Top 47 OBIEE Interview Questions And Answers 2023

OBIEE stands for Oracle Business Intelligence Enterprise Edition. It is a BI product of Oracle and it has been written in Java and C++ Programming Languages which will support multiple platforms. This business system help companies for the enterprise that delivers abilities for reporting, hoc query, and analytical processing. So it sounds like a big job. There are several things that inspire young people to get a job for OBIEE and they are really great to pick up this place for their career choice.
But you have to remind yourself that hundreds of thousands of people are after the job and you might have to be the best to get one. Everything else is fine and you might be able to cover that as well, but one of the toughest parts is the OBIEE interview. There are a lot of things that you can learn before going to an interview to enhance your chances of getting the job. You have to know that the interview will be the deciding factor and without it, you might not be able to get the job either.
So what can you do to crack the interview with a good impression? Well, you can learn how you should behave in an interview and how you should have confidence in yourself when you are taking the interview. But most importantly, how you should prepare for the interview? You can do a lot of things but first, you need to get a brief idea about the questions that will be asked in the interview.
So here we are to help you out. In the following article, we have mentioned a list of OBIEE interview questions that you should be aware of. These are the commonly asked question so go ahead and prepare them for your next interview.
OBIEE interview questions
[toc]

Obiee Interview Questions Answers For 8 Years Experience

1.What kind of sources can be connected to OBIEE?
Ans:
OBIEE can be plugged on Relational Databases, Cubes or Flat files, with the following constraints :
The sources must be modeled as star schemas or snowflakes schemas in order to have an efficient and safe behavior.
In case of multiple sources directly in OBIee used together, be aware that OBIee will conduct the needed joins itself, and OBIee is not a database.
2.Difference between a session and repo variable?
Ans:
Session variables are similar to dynamic repository variables in that they obtain their values from initialization blocks. Unlike dynamic repository variables, however, the initialization of session variables is not scheduled. When a user begins a session, the Oracle BI Server creates new instances of session variables and initializes them.
A repository variable has a single value at any point in time. Repository variables can be used instead of literals or constants in Expression Builder in the Administration Tool. The Oracle BI Server substitutes the value of the repository variable for the variable itself in the metadata.
Unlike a repository variable, there are as many instances of a session variable as there are active sessions on the Oracle BI Server. Each instance of a session variable could be initialized to a different value.
3.What is aggregate navigation? How do you configure the Aggregate tables in OBIEE?
Ans:
Aggregate tables store pre-computed results, which are measures that have been aggregated (typically summed) over a set of dimensional attributes. Using aggregate tables is a very popular technique for speeding up query response times in decision support systems.
Ex : If you observe that most of the queries are fired on aggregated values like yearly or monthly data rather that day level data then to speed up the report we can create an aggregate table containing month level and year level data and map it to the respective logical table and set the aggregation levels in the content tab of LTS.
4.What is Authentication? How many types of authentication do we have in OBIEE?
Ans:
Authentication is the process by which a system verifies a user with the help of a user ID and password. It checks if user has the necessary permissions and authorizations to log in and access data.
There are 4 main types of Authentication in OBIEE :
Operating system authentication.
External table authentication.
Database authentication.
LDAP authentication
5.What is the purpose of Alias Tables?
Ans:
An Alias table is a physical table with the type of Alias. It is a reference to a physical table, and inherits all its column definitions and some properties from the physical table. A logical table source shows how the logical objects are mapped to the physical layer and can be mapped to physical tables, stored procedures and select statements. An alias table can be a reference to any of these logical table source types.
Alias Tables can be an important part of designing a physical layer. The following is a list of the main reasons to create an alias table
To reuse an existing table more than once in your physical layer (without having to import it several times)
To set up multiple alias tables, each with different keys, names, or joins
To help you design sophisticated star or snowflake structures in the business model layer. Alias tables are critical in the process of converting ER Schems to Dimensional Sachems.
6.What is the end to end life cycle of OBIEE?
Ans:
OBIEE life cycle :
Gather Business Requirements.
Identify source systems.
Design ETL to load data to the Data Warehouse.
Build a repository.
Build dashboards and reports.
Define security (LDAP or External table).
Based on performance, decide on aggregations and/or caching mechanism.
Testing and QA.
7.Define repository in terms of OBIEE?
Ans:
Repository stores the Meta data information.The extension of the repository file is “.rpd”.With OBIEE Server, all the rules needed for security,data modeling, aggregate navigation, caching, and connectivity is stored in metadata repositories. Each metadata repository can store multiple business models. OBIEE Server can access multiple repositories.
Repository is divided into three layer
Physical – Represents the data Sources.
Business – model the Data sources into Facts and Dimension and apply business logic.
Presentation – Specifies the user’s view of the data rendered in OBIEE answers client
8.What is OBIEE 11G?
Ans:
Oracle Business Intelligence Enterprise Edition (OBIEE) 11g is the most significant release of OBIEE since 2006.
9.What Is the Oracle BI Presentation Catalog?
Ans:
The Oracle BI Presentation Catalog stores the objects, such as analyses, dashboards, and KPIs, that you and other users create using Oracle BI EE. Users have their own personal folder (My Folders), where they can store the objects that they create. The objects in a personal folder can be accessed only by the user who created and saved the content into that folder. Users can add sub-folders to their personal folders to organize their content in the way that is the most logical to them.
You can also store objects in shared folders where other users or groups can access the objects. A combination of business logic security,catalog object level security, and data level security determines who has the ability to view data and objects, edit objects, and delete objects from the catalog. Your administrator creates and maintains the catalog’s shared folder structure.
10.Give a brief introduction of OBIEE?
Ans-
Oracle BI Enterprise Edition (sometimes simply referred to as Oracle Business Intelligence) provides a full range of business intelligence capabilities that allow you to :
Collect up-to-date data from your organization.
Present the data in easy-to-understand formats (such as tables and graphs).
Deliver data in a timely fashion to the employees in your organization
11.What are the Key Configuration Files in OBIEE?
Ans:
The key configuration files in OBIEE 11g are NQSConfig.ini, NQSCluster.ini, odbc.ini, instanceconfig.xml
12.Define pipeline.
Ans:
Pipelines are the stages in a particular contract, valuation, economics etc.
13.Where are passwords for userid?
Ans:
Passwords for userid are in siebel analytics server repository.
14.What are the things we can do in the BMM layer?
Ans:
We can do Aggrigation navigation ,level base matrics, time series wizard, create new logical column, comlex join.
15.Where we can add new groups and set permissions? Explain what is R?
Ans:
We can add groups by going to manage>security>add new groups> We can give permissions to a group for query limitation and filter conditions.

Obiee Interview Questions Answers For 5 Years Experience

1.How can you bypass siebel analytics server security ?
Ans:
It can by-passed by setting authententication type in NQSCONFIG file in the security section as:authentication_type=bypass_nqs.instanceconfig.xml and nqsconfig.ini are the 2 places.
2.Explain query repository tool?
Ans:
It is utility of OBIEE /Seibel Admin tool.
allows us to examine the repository metadata tool.
It Examine relationship between metadata objects like which column in the presentation layer maps to which table in physical layer.
for example : search for objects based on name,type.
3.What do you know about Initialization Blocks?
Ans:
Init blocks are used for instantiating a session when a user logs in.
To make dynamic variable we have to create IB to write sql statement.
4.How we can deal with case statement and expressions in siebel analytics?
Ans:
By using expression builder we can create case statement when…then.. end .
5.Can we have multiple data sources in Siebel Analytics?
Ans:
Yes, we can have multiple data sources in Siebel Analytics.
6.How we can disable cache for only 2 particular tables?
Ans:
We can disable cache in the physical layer, by right clicking on the table there we can have the option which define cacheable.
7.What is the full form of rpd?
Ans:
There is no full form for rpd as such, it is just a repository file which is known as Rapidfile Database.
8.Why do we have multiple LTS in BMM layer? What is the purpose?
Ans:
To improve the performance and query response time we have multiple LTS in BMM.
9.How we can identify the dimension tables and how we can decide them during the Business/Data modeling?
Ans:
Dimension tables contain descriptions about data analysts which is used as query in the database. Every table contains a primary key that contains one or more columns; each row in a table is uniquely identified by its primary-key value or values.
10.Can we migrate the presentation layer to a different server.
Ans:
No we cant migrate the presentation layer to a different server rather we have to migrate the whole web & rpd files.

Cognizant Obiee Interview Questions

1.Define surrogate key.
Ans:
A surrogate key is an artificially generated key, usually a number. A surrogate key, in the level aggregate table, simplifies this join and removes unnecessary columns from the fact table, resulting in a smaller-sized fact table.
2.Have you worked in dashboard? when we run a dashboard? how will we stop the dashboard report run automatically?
Ans:
By clicking on the cancel button, we can stop a exact report placed on the dashboard.
3.How can we use saved filters and where we will save the filters?
Ans:
Shared Folders – XYZ Folder – It have two folders
a. Prompts
b. Reports
4.How we can have two different columns from two different tables or subject areas?
Ans:
Using confirmed dimensions,we can fetch many metrics across various facts, but the join should be of same level of data detail.
5.What are different types of joins that are possible in OBIEE RPD?
Ans:
Complex Join – it uses multiple conditions, such as A.ROW_WID = B.ROW_WID AND / OR A.A_WID = B.B_WID
Natural Join
6.What is ibot?
Ans:
Ibot is an arrangement agent, used to arrange reports to be sent across many devices such as email, pager, mobile, other devices etc.
7.How Time based triggered report can be generated?
Ans:
Using Scheduler – ibots we can generate time based triggered report.
8.What is a bridge table ?
Ans:
If we want to connect two tables where there is no relationship we can use a third bridge table for connecting them which will have same columns in both tables.
9.What is Authentication? How many types of authentication.
Ans:
Authentication is the procedure by which a system confirms, through the use of a user
Operaing system authentication.
External table authentication.
Database authentication.
LDAP authentication
10.What is Level Based Metrics? How we can create it?
Ans:
Level-base metrics means, having a measure held at a certain level of the dimension. Examples Monthly Total Sales or Quarterly Sales
To create a level based measure, create a new logical column based on the original measure. Drag and drop the new logical column to the appropriate level in the Dimension hierarchy.

Conclusion –

So these are the most commonly asked OBIEE interview questions that you need to prepare before going to the interview. We hope this list would help you out and you would be able to excel in the interview!

Leave a Comment